Overheerlijke overlevingskoeken

De temperatuur daalt weer… Tijd voor een lekker voedzaam gerecht, waarmee je straks met gemak de kou trotseert! De basis van het recept, afkomstig van mijn (Sannes) vader, is haver. Haver is een hoogwaardig graan dat al lang gebruikt wordt in onze voeding. Bekend is dat paarden veel energie krijgen van gepunte haver. Maar ook onze innerlijke motor draait goed op een beetje haver. Deze kruidige koeken zijn daarom in de donkere maanden een waardevolle aanvulling.

Voor 2 à 3 personen heb je nodig: 2 koppen grove havervlokken, 200 gram bloem of meel, 0,5 zakje gedroogde nasikruiden, 2 uien, 0,5 paprika, 1 potje tomatenpuree, 1 tomaat, 2 eieren, 2 eetlepels paprikapoeder, 1 lepel bouillonpoeder of een bouillonblokje, 2 koppen geraspte belegen kaas, 1 eetlepel geraspte muskaatnoot, 2 eetlepels ketjap manis, wat boter of olie om in te bakken.

Doe de havervlokken met bloem of meel in een kom. Roer hier de geklutste eieren doorheen. Snijd de uien, paprika en tomaat grof en voeg die toe. De tomatenpuree en de bouillonpoeder of het in klein beetje water opgeloste bouillonblokje toevoegen. Dan kunnen de in een half kopje heet water gewelde nasikruiden erbij. Voeg de kaas toe, evenals de gemalen muskaatnoot, de paprikapoeder en de ketjap manis. De massa moet stevig zijn en kneedbaar. Vorm er niet al te dikke schijven van en bak die langzaam in een koekenpan met wat boter of olie. Na enige tijd de koeken omdraaien.

Deze haverkoeken zijn ook erg lekker met een beetje mosterd. Eventueel serveer je er gekookte groente bij, bijvoorbeeld broccoli of venkel. Nog een opmerking van mijn vader: ruk na het eten van de koeken niet per ongeluk de deuren uit de sponningen!

Over smaakwater

Hallo, wij zijn Sanne en Erica, liefhebbers van goede boeken, mooie films en lekker eten - om maar eens iets te noemen.
Dit bericht werd geplaatst in eenpansgerecht, maaltijdkoeken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Overheerlijke overlevingskoeken

  1. Pingback: Het is groen en het prikt niet… brandnetelstamppot! | Smaakwater

Plaats een reactie