Het is groen en het prikt niet… brandnetelstamppot!

De winter is alweer vergeten en de temperatuur stijgt ongehoord snel. Dit weekend kun je behalve eieren zoeken ook eens kijken of er ergens in de buurt brandnetels groeien. Hier kun je namelijk een heerlijk voorjaarsgerecht mee maken: brandnetelstamppot. Misschien geen gerecht waar je gauw aan denkt. Toch is het een eenvoudig, goedkoop recept, en het is ook nog eens erg gezond!

Brandnetels zitten namelijk vol kalk. En een beetje kalk kun je na een winter met een beperkte keus aan bladgroente wel gebruiken! Brandnetels groeien graag op plekken waar veel kalk in de bodem zit. Veel dieren eten verse jonge brandnetels. Koeien en paarden zijn bijvoorbeeld verzot op gedroogde brandnetels. En wist je dat je met de vezels van oude brandnetelstelen kunt weven? Tegenwoordig wordt er ook kleding van gemaakt. Voorlopig beperken wij ons tot het koken met brandnetels.

Deze  bij ons thuis traditionele stamppot is ook nog eens een grote favoriet van zowel onze vaste columnist Harry Historie als onze trouwe lezer Ronald! Daarom nu een snelstoomcursus ‘brandnetelstamppot’.

Je hebt nodig: verse brandnetels, een kilo aardappels, peper, margarine, kruidenzout of Pit.

Knip met handschoenen aan de toppen van onbespoten en onbemeste brandnetels. Wees niet te zuinig met verzamelen. Was de brandnetels, (er kunnen andere liefhebbers op zitten en die wil je niet eten) met handbescherming of een houten lepel en vis de schone scheuten uit het water. Doe ze met schoon water in een ruime pan. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe ze bij de brandnetels. Kook het geheel tot de aardappels gaar zijn. Tijdens het koken ruik je de lekkere, karakteristieke geur van de brandnetels. Als de aardappels gaar zijn het kookvocht afgieten (ook lekker te gebruiken in een soep) en de massa stampen. Draai er even wat peper over en doe er een klontje margarine doorheen. Dien het warm op en gebruik eventueel wat kruidenzout of de zoutloze vervanger Pit.

Als bijgerecht kun je er bijvoorbeeld haverkoeken bij bakken. Ook erg lekker bij deze stamppot is seitan van Yakso, die je bakt met een uitje en wat verse paprikastukjes of paprikapoeder, waaraan je op het laatst een beetje ketjap manis toevoegt. Niet laten aanbranden!

Geniet van een heerlijk gerecht vers uit eigen tuin (of die van de buren)!

Over smaakwater

Hallo, wij zijn Sanne en Erica, liefhebbers van goede boeken, mooie films en lekker eten - om maar eens iets te noemen.
Dit bericht werd geplaatst in eenpansgerecht, stamppot, veganistisch en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het is groen en het prikt niet… brandnetelstamppot!

  1. Pingback: Gelegenheidsschrijver « Grondtoon

  2. Elisabeth Blok zegt:

    hoeveel brandnetels moet je gebruiken voor dit stamppotje?

Plaats een reactie